Fortuna opinie i oferta

Fortuna opinie i oferta
21 Maj 2019
0
220

Fortuna to trzecia z najbardziej znanych w Polsce firm bukmacherskich. Na podium występuje w towarzystwie STS i Totolotka.

Fortuna Oferta Online Zakłady Bukmacherskie to wiodąca, legalnie działająca firma branży bukmacherskiej, wchodząca w skład Fortuna Entertainment Group, największej w Europie Środkowej i Wschodniej grupy prowadzącej zakłady wzajemne, posiadającej 20–letnie doświadczenie na rynku w Polsce, Czechach, Chorwacji, Rumunii i na Słowacji. Fortuna działa na rynku od 1996 roku, początkowo pod nazwą Profesjonał Sp. z o.o. 23 stycznia 2012 roku przedsiębiorstwo uzyskało od Ministra Finansów zezwolenie na prowadzenie działalności w Polsce także za pośrednictwem Internetu.

6 stycznia 2019 r. podczas Gali 84. Plebiscytu Przeglądu Sportowego i Telewizji Polsat na najlepszego sportowca roku Fortuna Online Zakłady Bukmacherskie została uhonorowana tytułem Mecenasa Polskiego Sportu.

Fortuna oferta posiada ważną licencję na zakłady wzajemne przez Internet: FORTUNA online zakłady bukmacherskie Sp. z o.o. z siedzibą w Cieszynie (KRS: 0000002455, NIP: 548-11-92-629, REGON: 070707400) – zezwolenie z dnia 23 stycznia 2012 r. nr SC/12/7251/10/WKC/11-12/5565.

Spółka założycielska Fortuny – FORTUNA sázková kancelář a.s. („Biuro Zakładów FORTUNA Spółka Akcyjna”) – została utworzona w Pradze w 1990 roku i była jedną z pierwszych spółek akcyjnych w byłej Czechosłowacji założonych po tzw. aksamitnej rewolucji. Jednym z jej założycieli był Michal Horáček. W tym samym roku otwarto pierwszy oddział firmy, a rok później powstała słowacka spółka-siostra Terno a.s., założona przez czeską FORTUNA sázková kancelář a.s. wraz z Richardem Müllerem i Igorem Noskiem. W 2005 roku nowym właścicielem obu firm została Penta Investments Group. Przejęte spółki zyskały ujednoliconą identyfikację wizualną. Fortuna podjęła również działania na rzecz unowocześnienia prowadzonej działalności oraz ekspansji na nowe rynki. W tym samym roku do grupy dołączyła polska firma bukmacherska Profesjonał, założona w 1995 roku.

Strona internetowa

Strona internetowa Fortuny jest zbliżona barwami do strony LV BET. Jej strona główna nie jest tak przyjazna użytkownikowi jak strony innych bukmacherów i bywają sytuacje, gdy trzeba się sporo naszukać, aby coś znaleźć na stronie Fortuny. Tradycyjnie, tak jak na innych stronach, w lewej części strony znajdują się polecane zakłady. Środkową część strony zajęły wydarzenia z następujących kategorii: Top5, Ekstraklasa, Fortuna 1 liga, Premier League, Bundesliga, Primera Division, Serie A, NBA oraz NHL.

Dla TOP5 Fortuna oferta przygotowała gotowy, sugerowany kupon na podstawie najpopularniejszych zakładów. Wygodna opcja dla tych, którzy wolą zdać się na propozycję bukmachera.

Poniżej wymienione są wszystkie dyscypliny sportowe dostępne w ofercie Fortuny. Aktualnie są to: piłka nożna (w tym zakłady specjalne), tenis (M, K, challenger M, ITF K, ITF M oraz specjalne), hokej (+ specjalne), koszykówka, siatkówka, piłka ręczna, żużel, MMa, baseball, boks, esport, futbol amerykański, futsal, golf, krykiet, lotki, motocykle, piłka plażowa, rugby, snooker. Dodatkowo dostępne są też zakłady z kategorii: polityka, rozrywka, społeczeństwo oraz pojedynek.

Zakłady na politykę związane są z wyborami prezydenckimi w USA w 2020 roku, w rozrywce możemy postawić na Grę o tron (kto zginie w trakcie 3. odcinka,  kto umrze w trakcie 8. sezonu, kto umrze wcześniej w trakcie 8. sezonu, kto zabije Cersei Lannister) oraz na Eurowizję (zakłady na awans do finału i klasyfikację końcową). Zakłady w kategorii „społeczeństwo” to dwa pytania: „Która firma jako pierwsza wyśle człowieka na planetę Mars do 31.12.2022” oraz „Do końca którego roku człowiek stanie na powierzchni planety Mars”. Kursy w tej kategorii wahają się od 1.15 do 75. Możemy też zagrać w kategorii „pojedynek” na bramki w piłce nożnej, hokeju, bądź pojedynek na punkty w koszykówce.

Oprócz wymienionych dyscyplin, Fortuna oferta proponuje też zakłady na Superofertę (w tym tworzenie Superkuponu - SuperKupon to narzędzie pozwalające na wygodną pracę z rozbudowanymi kuponami typu Maxikombi.) oraz HIT dnia - to specjalnie przygotowana oferta na wybrane spotkania, w której podwyższone są kursy na wszystkie typy: 1, 0, 2 np. w piłce nożnej czy hokeju lub 1,2 np. w tenisie czy siatkówce.

W górnym pasku na stronie do wyboru mamy: zakłady bukmacherskie, zakłady live, wirtualne sporty, promocje oraz strefa typera. Linię niżej znajdują się zakłady internetowe, statystyki, livescore, wyniki, Legia, Mobile, ABC Gracza, Strefa kibica oraz produkty. Plus dla Fortuny za tak rozbudowane menu, które pozwala na posiadanie najbardziej popularnych podstron pod ręką. Minus za to, że wyszukanie konkretnych informacji nie zawsze jest proste, pomimo podręcznego menu.

W środkowej części strony wyświetlają się banery z promocjami oraz najciekawszymi wydarzeniami danego dnia.

Na stronie Fortuny znajduje się także pasek z informacjami, na którym przedstawiane są najważniejsze wydarzenia z ostatnich dni oraz informacje, które mogą się przydać potencjalnym klientom – na przykład „bonus dla nowych graczy”.

Wsparcie online pojawia się po lewej stronie, praktycznie na samym dole strony. Może to być pewne zaskoczenie dla graczy, którzy są przyzwyczajeni, że większość bukmacherów posiada czat po prawej stronie i jest on dostępny w postaci okienka wyskakującego na dole, a nie osobnej strony, jak to jest w Fortunie.

Zakłady LIVE oraz prematch

Fortuna oferta posiada bardzo rozbudowaną strukturę. Firma oferuje nie tylko sporo różnych dyscyplin, ale też dużo rynków w każdym wydarzeniu.

W naszej ocenie, Fortuna oferta ma najciekawszą propozycję w piłce nożnej. Możemy zagrać nie tylko na topowe wydarzenia, ale także na 3 ligi (Anglia, Czechy, Hiszpania, Niemcy, Norwegia, Włochy), a także na 4 ligę w Polsce, co zdecydowanie wyróżnia Fortunę w tej dziedzinie.

Większość popularnych wydarzeń ma bardzo dużo rynków, co wyróżnia Fortunę na tle konkurencji. Inne firmy oferują ok 130 zakładów, a Fortuna oferta posiada ich aż 165 (mecz Górnik Zabrze – Zagłębie Sosnowiec). Wydarzenia np. z Premier League to ok. 150 zakładów, jest więc z czego wybierać. Minusem jest niepełna nazwa drużyny, która może nieraz wprowadzić w błąd mniej zaawansowanych graczy.

Fortuna standardowo dla meczy pre-match oferuje: 1X2 oraz podwójną szansę (tak jak Totolotek). Dodatkowo możemy zagrać na liczbę bramek (over/under), czy któraś z drużyn strzeli gola a także obie drużyny strzelą, wynik 1. połowy i całego spotkania, która drużyna zdobędzie więcej goli, zakłady ze zwrotem (np. remis-zwrot, gość wygra-zwrot – zakłady dostępne są dla obydwu połów meczu), handicapy, dokładny wynik, zakłady na liczby bramek, gole drużyny, rzuty rożne, kartki, zakłady łączone oraz pozostałe (w tym zakłady na zmianę w pierwszej połowie, karny oraz gol samobójczy).  Fortuna opinie oferuje też wiele zakładów na minutę spotkania, w której padnie gol oraz na wygraną do zera. Oferta jest bardzo rozbudowana i trudno będzie znaleźć zakład, który się tu nie pojawił.

Minusem Fortuny jest to, że zakłady nie są podzielone na kategorie ani nie można ich w jakiś sposób uszeregować, aby łatwiej można było znaleźć interesujące nas rynki.

Fortuna opinie posiada zakłady live na osobnej stronie, na którą przejdziemy wybierając „zakłady live” w górnym pasku. W zależności od wydarzenia mamy do wyboru różne rynki w menu „podręcznym”, a pozostałe można rozwinąć klikając na strzałkę z liczbą.

W ofercie podstawowej znajdziemy wynik meczu, następny gol oraz liczbę goli.

Po wejściu w szczegóły zdarzenia, możemy obstawić więcej rynków, obejrzeć spotkanie na trackerze lub w transmisji, a także zapoznać się ze statystykami. Dostępny jest też czat dla zarejestrowanych graczy, którzy mogą wymieniać swoje opinie na temat spotkania.

Niewątpliwym minusem jest fakt, że tracker, transmisja oraz statystyki znajdują się w tym samym miejscu, więc nie mamy możliwości śledzenia przebiegu gry na trackerze i zapoznawania się jednocześnie ze statystykami.

Zakłady LIVE dostępne są często w następujących dyscyplinach: piłka nożna, tenis, hokej, koszykówka, esport, siatkówka, piłka ręczna, futsal, snooker oraz rugby union.

Najwięcej wydarzeń możemy obstawić w piłce nożnej. Fortuna opinie oferuje między innymi mecze ligi młodzieżowej w Zjednoczonych Emiratach Arabskich czy 1. ligi w Maroku i Tunezji.

W godzinach wieczornych coraz więcej wydarzeń pojawia się też w koszykówce (na przykład mecze NBA).

W meczach piłki nożnej domyślnie wyświetlane są zakłady na wynik meczu 1X2, następny gol oraz liczbę goli. Po wejściu w szczegóły spotkania możemy zagrać na to, kto strzeli następną bramkę, jaka będzie dokładna ilość goli, ile bramek padnie w konkretnym przedziale czasowym, a także jaki będzie dokładny wynik spotkania w 1. połowie i w całym meczu. W zakładach live istnieje możliwość zminimalizowania kategorii zakładów, aby móc wyświetlić tylko te interesujące nas.

Po wejściu w zakłady live co jakiś czas może się pojawić komunikat „Aplikacja nie może nawiązać połączenia z serwerem”. Może być to spowodowane dużą ilością osób na stronie, ale wielu klientów nie będzie zadowolonych, gdy strona wyloguje ich w najmniej odpowiednim momencie. Może to być też spowodowane niedostępnością zdarzenia w danej chwili, ale powinniśmy być o tym informowani bardziej odpowiednim komunikatem.

W tenisie zakładem domyślnym jest zwycięzca seta, zwycięzca gry oraz wynik całego spotkania 1-2. Możemy także zagrać na ilość gemów w meczu, handicap, czy pojawi się tie-break, w jaki sposób zakończy się 3 set (może asem?). Możemy zagrać także na zwycięstwo w kolejnym secie i ilość gemów. Fortuna opinie ma około 40 zakładów na live dostępnych w tenisie, co przy Totolotku z 10-15 rynkami jest bardzo dobrym wynikiem. 

Fortuna opinie proponuje zakłady na zwycięzcę meczu 1x2, liczbę punktów i handicap w koszykówce.  Do tego mamy do wyboru jeszcze ok. 30 zdarzeń bardziej szczegółowych. Do wyboru mamy liczbę punktów z dogrywką, handicapy, wyniki konkretnej kwarty czy punkty. Podobnie jak w piłce nożnej, możemy „zawijać” kategorie zakładów i wyświetlać tylko te najciekawsze.

Zakłady w piłce ręcznej to zwycięzca meczu 1x2, handicap oraz liczba goli. Dla tych spotkań liczba rynków jest mniejsza, bo do wyboru mamy ok. 15 zakładów. Postawić możemy na zasięg bramek, połowę z większą ilością bramek czy kto zdobędzie X bramkę.

W siatkówce Fortuna oferuje zakład na zwycięzcę meczu, zwycięzcę seta oraz liczbę punktów w secie. Możemy także wybrać coś z: liczba punktów, wynik x seta, handicap, dokładny wynik, nieparzysta/parzysta liczba punktów.

Firma oferuje też gotowe kupony w punktach przyjmowania zakładów.

Dla niektórych zdarzeń dostępny jest Early Cash-Out (zwany również wcześniejszym zamknięciem kuponu lub odsprzedaniem kuponu) - to opcja, która daje możliwość wypłacenia wygranej z zakładu jeszcze przed jego rozstrzygnięciem.

Fortuna proponuje także ofertę Mecz+. Mecz+ to możliwość łączenia zdarzeń z jednego spotkania na jednym kuponie. Zakłady w obrębie jednego spotkania zostały podzielone na 4 grupy, z których możesz wybrać tylko po jednym typie z każdej grupy. W ramach Mecz+ można zawrzeć zakład AKO na jedno spotkanie wybierając po jednym typie z 4 grup: 1) główne zdarzenia: mecz, liczba bramek, dokładny wynik, zawodnik strzeli bramkę, wynik 1. połowy, wynik 1. połowy i całego meczu; 2) kartki i faule: liczba żółtych kartek, liczba czerwonych kartek, liczba fauli; 3) rzuty rożne: liczba rzutów rożnych, kto wykona więcej rzutów rożnych, 4) spalone: liczba spalonych;

Na stronie tego bukmachera możemy zyskać bonus 10 tys. zł grając w Ekspert+. W każdym Ekspercie+ oferowanych jest od 10 do 20 spotkań, z których musisz wybrać i wytypować minimum 8. Jeśli prawidłowo wytypujesz wszystkie spotkania z postawionego kuponu, przysługuje Ci bonus w wysokości 10000 złotych

Statystyki

Fortuna, tak jak Totolotek, posiada osobną podstronę do statystyk. Do wyboru mamy podsumowania z 28 dyscyplin. Są to te same statystki co w Totolotku, z niewielką różnicą. W Fortunie nie są dostępne podsumowania z następujących dyscyplin: Australian football, kolarstwo, pasepallo oraz squash.

Podobnie jak u innych bukmacherów, wybierając konkretne zdarzenie znajdziemy zestawienie – ranking drużyn – z informacjami o liczbie meczy w sezonie, liczbie zwycięstw, remisów i porażek, bramki strzelone i stracone, punkty oraz tabelę formy. Po wybraniu konkretnego spotkania możemy zapoznać się ze statystyką spotkania i składem. Statystyki w Fortunie zawierają też spotkania H2H, terminarze, zestawienia drużyn i sędziów, a także tabele. Zasada przedstawiania statystyk jest identyczna jak w Totolotku i STS. Możliwość zapoznania się ze statystykami z poprzednich spotkań jest niezwykle ważna gdy chcemy przeanalizować możliwości ulubionej drużyny w kolejnych spotkaniach.

Sporty wirtualne

Fortuna oferta posiada w swojej propozycji sporty wirtualne. Znajdziemy je wchodząc w zakładkę „wirtualne sporty” w górnym pasku strony (obok zakładów live). Fortuna oferuje zakłady na piłkę nożną, tenis, wyścigi konne, wyścigi psów, samochody oraz żużel.

W przypadku piłki nożnej możemy wybierać spośród zakładów: 1X2, podwójna szansa 1X-X2-12, under/over 2.5 bramki, liczbę bramek (0-4) oraz rezultat spotkania. Oferta Fortuny w wirtualnej piłce nożnej jest uboga w porównaniu z liczbą zakładów oferowanych przez Totolotek czy STS.

Fortuna opinie posiada także zakłady na tenis. Do wyboru mamy zakład na zwycięzcę, liczbę punktów oraz rezultat spotkania. Podobnie jak w piłce nożnej, oferta Fortuny i w tym przypadku nie zachwyca.

W wyścigach psów możemy zagrać na 3 rodzaje zakładów: 1, 1-2 oraz 1-3. W zależności od spotkania, możemy wytypować jednego z 6 lub 8 psów. W wirtualnych wyścigach konnych mamy do wyboru 3 rodzaje zakładów: 1, 1-2 oraz 1-3. W zależności od wyścigu możemy wybierać spośród 1-15 koni. 

Podobnie jak w przypadku wyścigów zwierząt, również w wyścigach samochodowych możemy zagrać na zwycięzcę, kierowcę, który zajmie 1 lub 2 miejsce albo tego, który przyjedzie na podium. W żużlu obstawimy zwycięzcę biegu i zawodnika, który przyjedzie na 1 lub 2 miejscu.

 

 

E-sport

W ofercie live Fortuny znajduje się też E-sport, który może zaciekawić niektórych graczy.  Bukmacher proponuje zakłady na gry: CS GO, League of Legends, a także Dota2. Na każde z tych zdarzeń na live jest ok. 20 rynków (na przykład w grze Dota2 do wyboru mamy m.in. zakłady: suma zdobytych uśmierceń, zwycięstwo, czy  oba zespoły zniszczą Melee Barracks, a także liczba uśmierconych Roshanów).

W ofercie przedmeczowej możemy zagrać także na Starcraft II Global League, typując zwycięzcę spotkania.

Płatności

W Fortunie możemy skorzystać z wpłaty przelewem bankowym przez PayU lub tpay.com. Firma oferuje też depozyt za pomocą BLIKa i kart płatniczych. Gracze mogą również doładować konto w punktach naziemnych Fortuny. W ofercie Fortuny znajduje się również wpłata portfelem Masterpass i Skrill.

Wypłaty wygranych dokonywane są w dni robocze o godzinie 12:00.

 

Promocje

Dla nowych graczy Fortuna opinie proponuje bonus 100% na start (aż do kwoty 1000 zł), 20zł darmowego zakładu w punktach FKP, a także 100 zł na pierwszy zakład bez ryzyka. To bardzo ciekawa i rozbudowana oferta powitalna, a kwota bonusu od pierwszej wpłaty jest jedną z wyższych u polskich bukmacherów.

Oprócz bonusu powitalnego, Fortuna oferta ma w swojej ofercie także:

- „Do przerwy 3:1. Ekstraklasowa promocja” - Dla wszystkich graczy, którzy zdecydują się wytypować 3 ekstraklasowe kupony Fortuna przygotowała gwarantowany bonus w wysokości 10 zł!

- „Happy Hours Liga Europy” - Zwiększ swoją wygraną o 14%! We wtorek i środę przed pierwszymi spotkaniami danej kolejki Ligi Mistrzów dostępny będzie bonus kursowy Happy Hours w wysokości 1.14. Bonus będzie aktywny od 17:00 do 18:00 we wszystkie dni, kiedy najlepsze kluby w Europie rywalizować będą w Champions League.

- „Przyprowadź kumpla” - Przyprowadź kumpla do Fortuny i zgarnij nawet 100 zł!

- „Wymieniaj punkty na bonusy” – Zbieraj punkty za każdy postawiony kupon, a następnie wymień na darmowe zakłady oraz bonusy

- „Mistrzostwa Typerów” - Najlepsi typerzy Fortuny ponownie stają do gry o fantastyczne nagrody. Od 1 stycznia do 31 grudnia, 12 miesięcy, 52 tygodnie, 365 dni w roku gracze rywalizują o miano tego najlepszego. Przekonajcie się sami, co czeka na Was w tym miesiącu rozgrywki. Wyniki z Mistrzostw Typerów dostępne są na stronie internetowej Fortuny.

 

Punkty naziemne

FORTUNA posiada obecnie sieć ponad 500 punktów przyjmowania zakładów, zlokalizowanych na terenie całej Polski i zatrudnia około 1.000 pracowników.

 

 

 

Aplikacja mobilna

Bukmacher oferuje możliwość skorzystania z aplikacji na systemy Android oraz IOS lub z wersji mobilnej strony.

 

Rejestracja

Proces rejestracji konta w Fortunie stał się jeszcze bardziej przyjazny graczom. Nowi klienci mają możliwość założenia konta tymczasowego, dzięki któremu mogą błyskawicznie skorzystać z szerokiej oferty zakładów proponowanych przez bukmachera. Jedyne ograniczenia, jakie ze względów prawnych posiada konto tymczasowe to limit wysokości wygranej na jednym kuponie, który wynosi 2279,99 zł, kwota maksymalnego depozytu na poziomie 5000 zł oraz brak możliwości wypłaty środków posiadanych na koncie gracza.

 

Sponsoring

Fortuna jest głównym sponsorem Legii Warszawa. Od początku marca 2017 roku FORTUNA została oficjalnym sponsorem I ligi piłkarskiej w Polsce.

„Fortuna od wielu lat angażuje się we wspieranie polskiego sportu. Od 1 stycznia 2014 jesteśmy głównym sponsorem Legii Warszawa – aktualnego mistrza Polski. Jesteśmy także sponsorem tytularnym rozgrywek 1 Ligi piłkarskiej. Do naszych partnerów należą ponadto ekstraklasowa Miedź Legnica oraz pierwszoligowe kluby: GKS Katowice, TS Podbeskidzie, Raków Częstochowa i Wigry Suwałki czy czołowa drużyna Counter-Strike: AGO Esports. W listopadzie 2018 zostaliśmy również oficjalnym sponsorem Polskiej Reprezentacji w Skokach Narciarskich.”

 

Obsługa klienta

Fortuna oferta proponuje obsługę klienta przez czat, e-mail oraz telefon (tylko w dni robocze).

Biuro Obsługi Klienta pracuje codziennie od 8 do 23.

W zakładce „Pomoc” w górnej części strony znajdziemy najczęściej zadawane pytania oraz oznaczenia do zakładów.

 

 

 

 

Komentarze
Musisz być zalogowany aby dodawać komentarze.